2012. március 7.

Csokoládés Profiterole



Hozzávalók:                                                  A csokis-likőrös töltelékhez:

1 bögre víz                                                    1/2 bögre cukor
9 dkg vaj                                                       3 tojássárgája
1 bögre finomliszt                                           2 ek liszt
3 tojás                                                           1 bögre tej
                                                                     5,5 dkg darabokra tört
Máz:                                                              étcsokoládé
                                                                      1 ek narancslikőr
17 dkg olvasztott étcsokoládé


Elkészítés:

A vajat és a vizet forraljuk fel. Ha a massza forrni kezd, keverjük hozzá a lisztet.Állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük, míg a massza egynemű lesz. A tűzről levéve egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, míg a massza világos és fényes nem lesz. Kivajazott tepsibe púpozott evőkanállal adagoljuk a keveréket. 200 °C-on 10 percig süssük. Ezután vegyük a sütőt 180 °C-ra, s további 10 percig süssük, míg a tészta ropogós lesz. A golyócskákba fúrjunk egy kis lyukat a tölteléknek. A töltelékhez tegyük a cukrot és a tojássárgáját egy edénybe, s keverjük ki, míg sűrű és világos lesz. Adjuk hozzá a lisztet, s verjük, míg jól elkeverednek. Tegyük a tejet, a csokoládét és a likőrt egy lábasba, s közepes tűzön kevergessük, míg a massza egynemű lesz. Vegyük le a lábast a tűzről, s tartalmát lassan keverjük a tojássárgájás masszához. Tegyük vissza a tűzhelyre, s közepes tűzön, állandó kevergetés mellett melegítsük, míg a massza besűrűsödik. Vegyük le a lábast a tűzről, fedjük le, s tegyük félre, hogy kihűljön. A tölteléket tegyük egy keskeny nyomócsővel ellátott habzsákba és nyomjuk tésztákba. A profiterole-ok tetejét mártsuk az olvasztott csokoládéba, s tegyük tortarácsra, míg a máz megdermed.

Ezt az édességet szórakoztató elkészíteni! Nálunk a családban mindenki szereti. Azt garantálom, hogy rengeteget kell utána mosogatni, de megéri! Ne egy sűrű napon kezdjünk hozzá! :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése